Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από το βιβλίο "Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή"


"Παρακαλώ ουν πρώτον πάντων ποιείσθε δεήσεις, προσευχάς, εντεύξεις ευχαριστίας. Αυτό λοιπόν που ο Παύλος είπε είναι οτι η προσευχή προπορεύεται σε κάθε τι. Χωρίς προσευχή ο Χριστιανός δεν μπορεί να καταλάβει την αλήθεια... Η καρδία του αδυνατεί να φωτισθή με το φως του Χριστού και ο ίδιος δεν μπορεί να ενωθή δια της σωτηρίας με τον Θεό."


"Είναι σωστό να προσευχώμεθα συχνά, να προσευχώμεθα πάντοτε, πράξεις που έχουμε τη δύναμη να τις κάνουμε και που θα μας βοηθήσουν σιγά σιγά να φθάσουμε εις το ύψος της καθαρότητας της προσευχής, που είναι η μητέρα κάθε πνευματικής ευλογίας".


"Κάθησε κάτω μόνος με σιωπή , χαμήλωσε το κεφάλι σου, κλείσε τα μάτια σου, ανάπνεε ήρεμα και φαντάσου οτι βλέπεις μες της καρδιάς σου τα βάθη. Κάνε ώστε οι σκέψεις σου να βαδίζουν απ΄εκεί μέσ΄στην καρδιά σου και με το ρυθμό της αναπνοής λέγε, ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ! Λέγε την επίκλησιν αυτήν ελαφρά με τα χείλη σου ή καλύτερα με το μυαλό σου, προσπάθησε να διώξεις κάθε άλλη σκέψη και με υπομονή και ηρεμία προχώρει επαναλαμβάνοντας την συνεχώς."
Ἁπόρριψε όλες τις άλλες σκέψεις-μπορείς να το κάνεις αυτό αν θελήσεις- και κανε τη γλώσσα σου να επαναλαμβάνη συνεχώς τις ακόλουθες λέξεις:Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με. Πίεσε τον εαυτό σου να κάνει το ίδιο συνεχώς. Εάν επιτύχεις για κάμποσο χρόνο, τότε χωρίς καμμίαν αμφιβολία, η καρδιά σου θα ανοίξη, τέλος, για προσευχή. Αυτό το ξεύρουμε από πείρα."
Ἑίτε στέκεσαι, είτε κάθεσαι κι όταν περπατής κι όταν είσαι ξαπλωμένος ακόμη, λέγε χωρίς διακοπήν Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με. Λέγε το μέσα σου χωρίς βιασύνη..."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση