Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις

Στο χώρο της Ιεράς Μονής Υψενής,φιλοξενούνται από το 1996 εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις θηλέων και στο Θάρρι αρρένων αντίστοιχα, προσφέροντας κοινωνικό έργο, καθώς σε αυτές συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και από Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως από τη Σερβία.
Παιδιά διαφόρων ηλικιών, για δυο εβδομάδες το χρόνο βιώνουν - τα περισσότερα για πρώτη φορά- το πρωτόγνωρο εκκλησιαστικό περιβάλλον της κατασκήνωσης με όρεξη και ζήλο να μάθουν δίπλα στις μοναχές και τις ομαδάρχησες όσα έχουν να τους διδάξουν. Ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμίζει τις ημέρες των παιδιών από το πρωινό εγερτήριο μέχρι να πέσει η νύχτα. Τραπεζαρίες και γεύματα, αθλήματα, ομαδικά παιχνίδια, χειροτεχνήματα, θέατρο, εκδρομές και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια της μέρας εντάσσουν τους νέους σε έναν άλλο τρόπο ζωής στον οποίο κυριαερχεί η ομαδικότητα. Επίσης οι άπειρες συζητήσεις και φιλίες που αναπτύσσονται μεταξύ των παιδιών είναι πραγματικότητα. Με βραδινούς περιπάτους και μαζώξεις στον υπαίθριο χώρο αποχαιρετούν τη νύχτα και ετοιμάζονται για το επόμενο ξημέρωμα.
Πέρα από τη διασκέδαση όμως, τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν συνάμα με την κοινή προσευχή. Ξεκινούν το πρωί με την παράκληση της Παναγίας αλλά και την έπαρση σημαίας για να καταλήξουν στην τράπεζα για πρωινό. Στις δέκα ακολουθεί η κατήχηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Το απόγευμα έπειτα από τη μεση-
μεριανή ανάπαυση, ανεβαίνουν στον Ιερό Ναό της Παναγίας για τον Εσπερινό και αργά το βράδυ συγκεντρώνονται στον υπαίθριο χώρο - στον οποίο τα παιδιά έστησαν ένα εκκλησάκι- ή στον Άγιο Νεκτάριο για να διαβάσουν το Μικρό Απόδειπνο. Τις ημέρες που διαρκεί η κατασκήνωση, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να βιώσουν τα μυστήρια της μετάνοιας, της Θείας Κοινωνίας και του Αγίου Βαπτίσματος .
Τις δυο αυτές εβδομάδες, τα παιδιά μαθαίνουν να συμβιώνουν με συνέπεια, με ευλάβεια, με προσευχή, να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, να συνυπάρχουν με ξένους λαούς αδελφικά, αλλά και να διασκεδάζουν με αθώα παιχνίδια και τραγούδια που η καθημερινότητα ξεχνάει να τους μάθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση